Efficiëntie en duurzaamheid

Precisietuinbouw

Een aanzienlijke productiewinst onder zeer duurzame omstandigheden

De hoogste kwaliteit met een zo efficiënte mogelijke inzet van energiebronnen

Het teeltsysteem binnen Siberia Greenhouse kan zich continu aanpassen aan de weersomstandigheden buiten, om zo maximaal en energieneutraal te profiteren van de natuurlijke hulpbronnen (warmte, zon, lucht, water). Zo hebben de planten 24 uur per dag een optimaal groeiklimaat en kunnen ze onverstoord groeien. Dit bijna zonder hulp van gewasbeschermingsmiddelen. Het proces van het zaadje tot de verpakking is geautomatiseerd en vindt afgesloten plaats onder één dak in een bijna onafgebroken cyclus. Elke vierkante meter van de dertien hectare wordt optimaal benut.

Zo kunnen wij ’s zomers en ‘s winters onze groenten gemiddeld 30 procent sneller en met tien keer meer volume verbouwen dan de teelt in de volle grond. Hierdoor produceren we naar behoefte, oogsten we niet meer dan noodzakelijk en verspillen we dus minder voedsel en energie. Het watergebruik wordt met 90% teruggedrongen, de CO2 uitstoot is nul en alle energie is hernieuwbaar (wind, water).

De groenten worden direct na het oogsten verpakt en verzonden, hebben een hoge mate van uniformiteit, een langdurige houdbaarheid en bevatten een uiterst lage of zelfs geen residu van gewasbeschermingsmiddelen.

video siberia

De laatste innovaties op het gebied van optimalisatie

In de circa tuinbouwkas van Siberia worden de plantjes gezaaid in speciale potten van biologisch afbreekbaar materiaal en vervolgens in een teeltgoot geplaatst. De plantjes blijven in dezelfde pot tot aan het moment van oogsten. Na het zaaien wordt de teeltgoot meteen overgebracht naar een kiemkamer met een luchtvochtigheid van 95%, hier blijven ze ongeveer twee dagen. Daarna wordt de teeltgoot verplaatst naar een teeltbed in de open lucht onder glas. Hier groeien de planten dag en nacht in zeven weken tijd tot een mooi gewas. Tijdens dit proces worden de potten twee keer verplaatst naar een ruimere goot, dit gebeurd wanneer de planten meer ruimte nodig hebben om goed te kunnen groeien. Wanneer de planten uiteindelijk klaar zijn om geoogst te worden, worden de teeltgoten direct verplaatst naar de verpakkingsruimte. Het hele geautomatiseerde proces wordt nauwlettend gevolgd door ons deskundige team.