Milieubewuste technieken

Duurzame landbouw

Inspelen op de groeiende consumptiebehoeften en tegelijkertijd rekening houden met het milieu.

Een reeks van duurzame energiebronnen

Siberia Greenhouse is een bovengronds productiesysteem dat gebruik maakt van natuurlijke en biologische processen. We gebruiken hiervoor een reeks van duurzame energiebronnen waarvan het gebruik uiterst nauwkeurig is berekend, zodat de groeicondities van onze groenten op een duurzame manier gereguleerd kunnen worden. Het systeem is ontstaan vanuit de samenwerking tussen onze ervaren landbouwkundigen en gedreven ingenieurs.

  • Het regenwater wordt verzameld, opgeslagen en vervolgens geïnjecteerd in de teeltgoten. Zodra de planten hier gebruik van hebben gemaakt, wordt het overtollig water
    opnieuw geïnjecteerd in de reservoirs om te worden hergebruikt. Omdat het hydrocultuursysteem zeer efficiënt is, wordt het gebruik van water beperkt tot wel 90%.
  • De zonnestralen voeden de planten tot ze hun optimale dosis straling of warmte hebben ontvangen. Daarna sluiten de verduisterende schermen zich automatisch om de de planten te beschermen tegen teveel zon.
  • Een systeem van LED-lampen, waarvan de intensiteit zich aanpast aan de behoeften. Dit systeem vervangt de straling van de zon wanneer deze te zwak is om de plant hierin te voorzien. Het systeem heeft het belangrijke voordeel dat het zone voor zone kan worden aangepast, waardoor het mogelijk is om op elk moment en op elke plek de noodzakelijke hoeveelheid licht te regelen.
  • De omgevingslucht buiten de kas wordt gebruikt om de temperatuur, de ventilatie en het vochtgehalte van de kas te reguleren. Hierbij worden de ramen en ventilatoren automatisch afgestemd op de behoeften.
  • De biomassaverwarming zet de verwarming van het regenwater aan als de voorgaande stappen niet voldoende warmte produceren. Dit circulatiewater loopt door het leidingsysteem en circuleert door de gehele kas.
  • De elektrische energie die gebruikt wordt in de kas van Siberia is 100% groen (afkomstig van wind en water).
  • Het hydrocultuursysteem is niet meer gebonden aan de grond. De kas wordt gebouwd op braakliggende grond en heeft geen impact op de bodem.
  • De biologisch afbreekbare vezelpotten waarin de groenten groeien, worden gerecycled of samen met de groenten verkocht.
Infographic Siberia

Ons doel is om zoveel mogelijk de kringloop van de natuur te gebruiken als productiefactor. Deze systematische aanpak zorgt ervoor dat de technische en economische resultaten worden geoptimaliseerd, terwijl tegelijkertijd de milieuprestaties worden verbeterd.

De uitdaging van vandaag is om de komende vier decennia meer voedsel te produceren dan alle voormalige telers bij elkaar geoogst hebben gedurende de afgelopen 8000 jaar. Dit doel wordt behaald door het gebruik van water aanmerkelijk te verminderen, evenals het gebruik van fossiele brandstoffen, chemicaliën, kunststoffen en grond voor de “veehouderij”.

De agro-ecologie, en dus ook Siberia Greenhouse, voorziet in oplossingen die worden toegejuicht door de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) in het rapport van 8 maart 2018.